wtorek, 14 grudnia 2010

Patriotyzm od kuchni


Autonomiczne władze Katalonii zadecydowały niedawno, że czterogwiazdkowe hotele regionu muszą serwować tradycyjne katalońskie śniadania. W kartach dań mają obowiązkowo znaleźć się pà amb tomàquet, czyli grzanki z pomidorem i wieprzowa kiełbasa botifarra. Rozporządzenie obejmuje hotele nowopowstające oraz te, które będą chciały podnieść swój status z trzech gwiazdek.

Hotelarze nie panikują. Jordi Clos, przewodniczący Barcelońskiego Zrzeszenia Hoteli, poproszony przez El Mundo o komentarz, nazwał inicjatywę Generalitat "anegdotyczną" i oznajmił, że większość obiektów  o wysokim standardzie od dawna podaje na śniadania lokalne marmolady i słodkie bułeczki, więc wsyzstko jest tip-top.

Tak surowe obostrzenia kuchenne nie obowiązują w żadnym innym autonomicznym regionie Hiszpanii. Władze Walencji uznały je wręcz za łamanie prawa unijnego i zamach na wolną konkurencję.

Aby zamachnąć się na wolną konkurencję i przygotować pà amb tomàquet w domu należy:

Bagietkę pokroić na mniejsze części i przepołowić. Podpiec w piekarniku, tosterze lub na grillu aż wierzch będzie suchy i złocisty. Natrzeć przekrojonym dojrzałym pomidorem. Polać oliwą. Posolić.

PS. Pà amb tomàquet albo pan con tomate jest podawany na śniadanie w całej Hiszpanii, ale wywodzi się właśnie z Katalonii.

12 komentarzy:

akemi pisze...

I w taki oto prosty sposób mamy restaurację katalońską w polskim domu.;)

(KK) pisze...

Akemi, a nawet czterogwiazdkowy hotel ;))

abnegat.ltd pisze...

...sliniankii daja znac, ze sniadanko wciaz czeka w lanczboksie ;)
Chyba ten pomidor zadzialal.

A czosneczku mozna by do tego dodac?

(KK) pisze...

Można by. Aczkolwiek poza kanonem ;) Za to w Kordobie jedzą coś, co się zwie salmorejo i co normalnie jest zupą/chłodnikiem, ale myśmy się tym zajadali na śniadanie rozsmarowane na grzance (i nie był to nasz pomysł, tylko knajpiany). Robi się toto z utartego na emulsję czosnku, oliwy, octu balsamicznego, pomidorów i okruchów chleba i jest taaaaakie dobre, ale trzeba jeść solidarnie ze wszystkimi, z którymi się tego dnia chce rozmawiać face to face :D

abnegat.ltd pisze...

...a jakie zdrowe ;D
Zabija bakterie, wirusy - wszystkie organizmy zywe. Co sie znajda w zasiegu.

Czyli ze to taka zupka na domowa sobote...

Zrobilismy kiedys gazpacho - to po "Kobietach na skraju(...)" i calkiem niezle bylo - mimo nraku glownego skladnika ;)

ana z maroka pisze...

A tak poza tematem: Co to znaczy że Korespondent jest chwilowo uwięziony na Parterze? Czy Korespondent się gdzieś wybiera?
Pozdrawiam :)

(KK) pisze...

Czosnek kocham i uważam, że tylko jemu zawdzięczam, że jednak nie złapałam świńskiej grypy, która szalała o 55 km ode mnie. Więc nic mnie nie odstrasza, nawet, że zdrowy ;)

Ana, Korespondent nieustająco się wybiera. Ale chwilowo jak sójka za morze ;)

abnegat.ltd pisze...

KK, wszystkiego najlepszego :)
PS. Bulki zostaly wyprobowane - przyjely sie. Tylko pomidory tutaj sa trudne do wycisniecia ;)))

Anonimowy pisze...

Dlaczego blog nie zgloszony do konkursu blogroku.pl? przeciez blog w 2010 mial duzo do pokazania!! :)
czekam :)
czytelnik

(KK) pisze...

--> Abi, dzięki za życzenia, cieszę się, że buły się przyjęły, to dobre buły są ;)

--> Czytelniku, witaj!
Do Blogu Roku zgłaszałam się już dwa razy, zawsze z tym samym skutkiem ;)) Szczerze mówiąc, nie mam daru wymuszania na znajomych wysyłania smsów (co jest konieczne, żeby przejść przez dwa pierwsze etapy konkursu), więc w tym roku raczej rezygnuję z udziału. Może jak się zmieni regulamin...

Zadora pisze...

W Perugii twierdzili,że ich lokaleskim daniem jest chleb robiony podobnie tylko nacierany przepołowionym ząbkiem czosnku.
Okienko z wędlinami palce lizać. Może wiesz czy wpuszczają z czymś takim jak w tym okienku na pokład samolotów? Albo jeszcze lepiej z takim zadnim, świńskim kawałkiem dobrze ususzonym, które można dostać wszędzie w Barcelonie? Kusiło mnie żeby kupić ale bałem się, że nie pozwolą mi zabrać do samolotu. Szkoda, jednak chyba warto było spróbować.
Pozdrowienia noworoczne.

(KK) pisze...

Chleb czosnkiem nacierała mi babcia! Lokalna babcia, z Nowej Huty ;)
A nogę świńską widziałam osobiście na taśmie z bagażami na lotnisku we Wrocławiu bodajże. Opakowaną w karton (przed świętami tak sprzedają w supermarketach). Babeczka jedna z nią leciała, więc na pewno można. Sama miałam zamiar przywlec taką nogę, ale jednak wolę inne perfumy ;)))